środa, 14 lipca 2010

Rzecz o alergiach pokarmowych



Alergie pokarmowe stają się powoli chorobą cywilizacyjną. Nasz organizm traktuje niektóre składniki pokarmu jako alergeny i walczy z nimi – co owocuje przykrymi objawami. Alergie pokarmową ciężko jest rozpoznać, ponieważ niemal każdy narząd może inaczej reagować na alergen. Niektórymi z objawów alergii są: objawy skórne (atopowe zapalenie skóry), pokarmowe (wymioty, biegunka) oraz oddechowe (nieżyt nosa i oskrzeli). Niektóre silnie alergizujące substancje (np. orzechy) mogą w skrajnych przypadkach doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a w rezultacie spowodować śmierć. Najsilniej alergizującymi produktami są: mleko, jajka, owoce morza (w tym ryby), mięsa, cytrusy, soja, pomidory, orzechy i truskawki. Podchwytliwe jest to, że przy pierwszym kontakcie z alergenem przeważnie nie ma negatywnej reakcji organizmu – pojawia się dopiero przy drugim kontakcie. Aby leczyć alergie pokarmowe należy najpierw wykryć alergen – co nie jest łatwe. Poszukując alergenu najlepiej zastosować dietę, która wyklucza silnie uczulające pokarmy i stopniowo wprowadzać do niej po jednym produkcie obserwując reakcję organizmu. Produkty wykluczone z diety z powodu alergii można z łatwością zastąpić suplementami diety, nasyconymi brakującymi składnikami (np. Herbalife). Każdą dietę jednak należy skonsultować z dietetykiem bądź lekarzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz